I länet finns drygt 1 700 personer med HLR-utbildning som anslutit sig till appen SMS-livräddare. Av Sveriges 21 regioner har 12 anslutit sig till tjänsten, men i Västerbotten finns den inte.
– Det är en relativt dyr lösning, i den ekonomiska situation vi är i måste vi tyvärr prioritera, säger Stian Sjöskog Kvalvik.
Garanterad beredskap
Eftersom appen inte innebär en garanterad beredskap har regionen valt att satsa på att bemanna länets alla kommuner med räddningstjänst – IVPA (i väntan på ambulans). På en ort i varje kommun finns en enhet som är redo att rycka ut vid ett eventuellt hjärtstopp.
– På de större orterna har appen störst effekt, där finns det mer folk, på glesbygden kräver det att vi har har räddningstjänsten nära, säger Stian Sjöskog Kvalvik.
Den viktigaste effekten
Samtidigt som det är viktigt att räddningstjänsten är snabbt på plats, finns det något som spelar ännu större roll vid ett hjärtstopp.
– Varje sekund räkans som kritisk, alla borde kunna hjärt- lungräddning, det är den viktigaste effekten, säger Stian Sjöskog Kvalvik.
Hör Stian Sjöskog Kvalvik om beredskapen vid ett hjärtstopp i videon.
Appen SMS-livräddare
- Startade 2010 och var först ut i Stockholm.
- Finns i dag i 12 av 21 regioner.
- Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Örebro, Gotland, Skåne (Kommer gå med i januari) Uppsala, Värmland, är inte anslutna.
- Drygt 1700 frivilliga sms-livräddare finns i dag registrerade i Västerbotten.
- I Sverige finns över 130 000 frivilliga sms-livräddare registrerade.