Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mona Burlin om varför Västerbotten kan segla genom en lågkonjunktur Foto: SVT

Arbetsförmedlingens prognos – Västerbotten trotsar trenden

Publicerad

Arbetslösheten i Västerbottens län är lägst i hela landet. Och företagen i länet som under flera år skrikit efter mer personal tänker fortsätta att åtminstone ropa ett tag till.

Arbetslösheten i riket stiger och tillväxten i den svenska ekonomin är på väg att avmattas. Liknande tecken syns till viss del i Västerbotten men fler har jobb än snittet i riket och företagen tänker fortsätta att anställa. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos för arbetsmarknaden i Västerbotten.

– Orderingångarna verkar minska lite, men samtidigt ser företagen ut att ha ett rekryteringsbehov, säger Mona Burlin som är Arbetsförmedlingens företagsrådgivare i norra Västerbotten.

Lägst arbetslöshet i landet

Arbetslösheten i Västerbotten är lägst i hela landet, strax över fem procent. 

Arbetsförmedlingen har frågat 499 privata arbetsgivare i Västerbottens län om hur de ser på sin utveckling den närmaste tiden.

Enkäteten visar att företagen i länet i högre grad än i riket anser att det är brist på arbetskraft. 125 000 personer mellan åldrarna 16-64 har sysselsättning. Det ser inte ut att minska enligt prognosen.

– Är du svenskfödd med gymnasieutbildning då har du redan jobb, säger Mona Burlin.

”Det ser hoppfullt ut”

En av få branscher som inte upplever någon större brist på folk är handeln.

Byggbranschen börjar till viss del avmattas i Umeå. Samtidigt byggs det som aldrig förr i Skellefteå där Northvolt om ett par år ska stå klara med en enorm batterifabrik.

– Vi tror att det inte behöver bli någon riktig lågkonjunktur här uppe, det ser hoppfullt ut, säger Mona Burlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet