Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Teknikföretagen är oroliga över att bristen på personal blir ännu värre med Northvolts etablering i Skellefteå. Foto: SVT / Northvolt

Oro för brist på personal i Skellefteå när jättefabriken byggs

Uppdaterad
Publicerad

Europas största batterifabrik byggs på en plats där det redan idag är brist på industriarbetare. Bland de lokala teknikföretagen finns en oro att personalen inte kommer att räcka till.

Redan idag jobbar 2 500 personer på olika teknikföretag runt om i Skellefteå. Nu ska Northvolt ha minst lika många anställda på orten inom ett par år. Samtidigt ser teknikföretagen ett behov av att rekrytera ungefär 300 personer per år.

– Med en hel del nyetableringar på gång är kompetensförsörjningsbehovet ordentligt, säger Kent Berglund, chef för medlemmarna i Teknikföretagen.

Stora utmaningar

Kent Berglund understryker att Northvolts etablering är en enorm möjlighet för hela regionen. Men den ger också stora utmaningar.

Både de och Northvolt har analyserat den lokala arbetsmarknaden. Arbetslösa industriarbetare finns i stort sett inte alls. Bara ett fåtal av de inskrivna på Arbetsförmedlingen bedöms möjliga att utbilda för teknikjobb inom industrin.

– Det finns en risk att våra företag inte kan växa och utvecklas. Det kan leda till att industrier hamnar någon annanstans, säger Kent Berglund.

”Skellefteå måste växa”

Både Teknikföretagen och Northvolt tror att rörligheten mellan företagen kommer att öka. Northvolt söker nu folk att anställa över hela landet och i hela världen. Deras kompetensförsörjningsansvariga, Katarina Borstedt, menar att det går att undvika att batterifabriken dränerar övriga företag på personal.

– Men Skellefteå måste växa med den här etableringen, för det finns inte tillräckligt med folk på plats, säger hon.

Topplista: Teknikföretagen med flest anställda i Skellefteå april 2019

Visa
  • Alimak Group Sweden AB:  376 anställda
  • Trelleborg Ersmark AB: 212 anställda
  • Metso Sweden AB: 188 anställda (fabriken ska flytta)
  • Franke Futurum AB: 163 anställa
  • Lövånger Elektronik AB: 109 anställda
  • Brokk AB: 97 anställda
  • Nordic Ligth AB: 75 anställda
  • FeRex AB: 69 anställda
  • Info Visat Sweden AB: 65 anställda
  • Specma Component AB: 60 anställda.

Källa: Teknikföretagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet