Hör vilka grupper som Northvolt hoppas locka till Skellefteå Foto: SVT

Utmaning att matcha arbetslösa mot nya jobb vid batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Batteriföretaget Northvolt kommer att behöva att fler flyttar till Skellefteå. Samtidigt behöver fler nyanlända och de som idag av olika skäl står långt från arbetsmarknaden att bli anställningsbara. Det är några av slutsatserna i en ny förstudie som presenterades idag på Region Västerbottens konferens ”omställning för tillväxt”.

Företaget Northvolt behöver anställa cirka 2 500 personer och med kringeffekter vid klar etablering räknar bolaget med att det handlar om ungefär 10 000 arbetstillfällen. I Skellefteå fanns det ifjol totalt 1 972 arbetslösa. Hur den ekvationen ska gå ihop är vad förstudien kikat närmare på.

– Eftersom det inte finns någon överdriven jobbreserv att ta av blir det desto viktigare att se potentialen i dem som idag står långt från arbetsmarknaden, konstaterar Katarina Borstedt som är kompetensförsörjningsansvarig vid Northvolt.

Vill få fler att flytta till Skellefteå

Tillsammans med Arbetsförmedlingen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun har företaget kommit fram till att man måste lyckas ändra flyttmönstren och få fler människor att flytta till Skellefteå.

– Glädjande nog visar också en undersökning vi gjort med arbetslösa att de är beredda att flytta hit om de får jobb och lyckas hitta en bostad, berättar Katarina Borstedt.

Skissas på utbildningsinsatser

Men även om människor flyttar in, nyanlända och arbetslösa som vill få jobb, så måste de utbildas utifrån vad företaget behöver för kompetens.

– Det som är en utmaning kan också bli en möjlighet. Hos oss är till exempel inte svenska gångbart som språk eftersom våra 600 anställda idag har 50 olika nationaliteter och vi talar engelska på jobbet. För en del nyanlända kan ju engelskan vara en möjliggörare som leder till en snabbare väg in i jobb och in i samhället. Det skissas på en mängd olika utbildningsinsatser som också ska kunna omfatta möjligheter för hela familjer att etablera sig i Skellefteå.

Hör Katarina Borstedt vid Northvolt om vilka man hoppas locka till Skellefteå i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter