Åsa Andersson, vd för Skebo. Foto: SVT

Skellefteå bildar fastighetsbolag för att möta batterifabrikens behov

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget i Skellefteå Skebo går ihop med tre privata aktörer och bildar fastighetsbolaget Byggrätt Norr. Målet är att bygga 1000 nya bostäder för att möta efterfrågan i och med Northvolts etablering på orten.

SVT har tidigare rapporterat om att Skebo tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks planerade att gå ihop och bygga 1000 bostäder. Nu är planerna ett steg närmare verklighet. Skebo blir majoritetsägare med 43 procent, medan övriga bolag äger 19 procent vardera.

– Det är inte heller uteslutet att andra bostadsaktörer kan komma in, om vi bedömer att det inom bolaget inte finns tid och resurser att omhänderta allt inom en byggrätt, säger Åsa Andersson, vd för Skebo.

Som en första del planeras nu 90 lägenheter på Klockarhöjden i Sjungande Dalen. Dessutom finns planer på ett lägenhetsprojekt på Getberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet