– Tillsammans får vi muskler att ta fram nya områden för att bygga lägenheter på, säger Åsa Andersson, Skebos vd Åsa Andersson. Foto: Jonas Westling

Om batterifabriken byggs planeras 1000 nya lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Om batterifabriken hamnar i Skellefteå planerar det kommunala bostadsbolaget Skebo tillsammans med tre andra bostadsföretag att bygga 1000 nya lägenheter. Detta för att kunna ge batterifabrikens medarbetare tak över huvudet.

Om Northvolts batterifabrik etableras i Skellefteå ska det kommunala bostadsbolaget Skebo tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks säkra bostadsförsörjningen genom att bygga 1000 nya lägenheter.

– Det här är en gemensam satsning i det fall att Northvolt bestämmer sig för Skellefteå, säger Skebos vd Åsa Andersson.

Bostadsbrist i Skellefteå

Northvolt har ännu inte beslutat om batterifabriken ska byggas i Västerås eller i Skellefteå. Bostadbolagen kommer tillsammans att gå in med ett antal planerade och påbörjade projekt för att kunna säkerhetställa att alla medarbetare på fabriken ska kunna få lägenheter.

– Tillsammans får vi muskler att ta fram nya områden för att bygga lägenheter på. Det är bostadsbrist i Skellefteå och vi måste snabbt kunna börja bygga ifall fabriken hamnar här, säger Åsa Andersson.

3000 personer ska jobba på fabriken

Det är främst hyresrätter det handlar om men kan även vara bostadsrätter som byggs. Byggstart för jättefabriken beräknas under 2018 och mellan 2500 och 3000 personer beräknas jobba inom företaget när fabriken är klar.

– Det kanske inte påverkar Northvolts beslut men de vet att det att det finns en tanke och planer, säger Åsa Andersson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter