Foto: Pressbild/SVT

Han bestämmer var Sveriges batterifabrik ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnentreprenören Emad Zand är värvad till företaget Northvolt som planerar att bygga en batterifabrik i Sverige. Det är också han som ska avgöra om fabriken ska ligga i Skellefteå eller Västerås.

Det är nyhetssajten Breakit som rapporterar att Emad Zands anställts vid företaget Northvolt. Hans första uppgift i företaget blir att bestämma var batterifabriken ska ligga.

– Vi ska ha samråd med kommunerna i september och sedan tas beslutet relativt snabbt, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, till Breakit.

Batterifabriken

LÄS MER: Kampen om batterifabriken på en minut

”Fantastiskt idé”

För två år sedan sålde Emad Zand sitt techbolag Avesina Healthcare, som specialiserat sig på tekniskt avancerade hörapparater, för ungefär 200 miljoner kronor.

– Jag vill arbeta med något som verkligen har påverkan på många människor och Northvolt är en fantastiskt idé, säger Emad Zand till Breakit.

Byggstart för jättefabriken beräknas under 2018 och mellan 2500 och 3000 personer beräknas jobba inom företaget när fabriken är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet