Årets influensa kan bli intensiv – nu uppmanas riskgrupper att vaccinera sig

Publicerad

Årets influensa väntas blir mer intensiv än vanligt. Efter två år med låg smittspridning är det särkilt viktigt för de över 65 eller de som tillhör riskgrupp att vaccinera sig.

– Det är extra viktigt att de som riskerar att bli allvarligt sjuka vaccinerar sig, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

Vaccinationen för årets säsongsinfluensa startar 8 november, men redan nu kan den som tillhör riskgrupp boka tid. Efter några år med låg spridning av säsongsinfluensan finns nu signaler på att årets smittspridning kan bli intensiv.

– Södra halvklotet, som redan haft sin vinter, hade en influensasäsong som var i nivå med innan pandemin. Det gör att vi tror att vi kan få en hel del smittspridning av influensa i år även i Sverige, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

Vaccinationerna sker på de centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå samt hos hälsocentralerna och sjukstugorna i länet. Det går även bra att ta influensavaccin samtidigt som man vaccinerar sig mot covid-19.

Personer som inte tillhör någon riskgrupp kan vaccinera sig från och med den 5 december om det finns vaccin kvar.

Vaccination mot influensa rekommenderas till följande grupper:

· Personer som är 65 år eller äldre. 

· Gravida efter vecka 12, eller tidigare om kvinnan också rekommenderas vaccination av annan anledning. 

· Vuxna och barn som är sex månader eller äldre och som har någon av följande sjukdomar eller tillstånd:   hjärtsjukdom, lungsjukdom, som KOL eller svår astma, diabetes typ 1 eller diabetes typ 2, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, kronisk leversvikt eller njursvikt, mycket kraftig övervikt, en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, flera funktionsnedsättningar.

Vaccinationen är kostnadsfri för de här grupperna.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.