Området söder om Stekenjokk har under en längre tid haft problem med äggtjuvar och boplundrare. Foto: SVT

Jaktbrottet: Polis sprängde internationell liga

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens gripande av två personer i samband med misstänkt förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott har utredningen kommit att bli internationellt omfattande då polis misstänker att det rör sig om organiserad brottslighet. Nu kommer svensk polis att agera utomlands.

I går förmiddags greps och anhölls två personer på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grovt artskyddsbrott, alternativt grovt jaktbrott i Västerbotten. Polisen i Umeå var förtegen om händelsen under söndagen, men nu är utredningen överlämnad till Nationellt Operativ Avdelning (NOA) i Stockholm som begärt att ta över ärendet.

Det är en kvinna och man i medelåldern som inte är hemmahörande i Sverige som sitter anhållna i Umeå för det misstänkta brottet.

– Vi har gjort beslag som visar att det rör sig om organiserad brottslighet där personer är ute efter djur och växtlighet i vår fauna som kan ge mycket pengar på svarta marknaden. Jag vill dock inte kommentera vilka beslag vi gjort, säger Filippo Bassini, polisiär insatsledare på NOA, till SVT.

LÄS MER: Jaktbrottsmisstänkta blomjägarna begärs häktade

Har ni några fler misstänkta?

– Det vill jag inte kommentera.

Har de anhållna personerna begått liknande brott tidigare?

– Det är okänt för oss i nuläget.

Är de kända av polisen sedan tidigare?

– Det vill jag inte kommentera.

Internationell organiserad brottslighet

De två personerna greps i Stekenjokk vid länsgränsen till Jämtland efter att naturbevakare och polis i samarbete kunnat ertappa personerna. I området kring Stekenjokk finns bland annat fågelägg och blommor som enligt polisen kan generera stora pengar på svarta marknaden.

Svensk polis kommer nu att agera i de två anhålla personernas hemland i samarbete med polis på plats.

– Det är en internationell organiserad brottslighet, därför vill vi inte gå ut med vad det handlar om. De senaste åren ser vi ett stort intresse från kriminella nätverk och kriminella konstellationer där man intresserat sig för svensk flora och fauna under en tid tillbaka. Därför samarbetar vi med naturbevakarna som rör sig mycket i skog och mark, säger Bassini.

Fågelägg värt en miljon

Polisen har startat breda samarbeten med just naturbevakare vid länsstyrelsen för att kunna slå hårdare mot marknaden kring bland annat fågelägg och växter.

– Det är viktigt att agera mot de här ligorna. Framför allt rör det pengarna. Ett fågelägg av någon av de artskyddade fåglarna kan ge upp till en miljon kronor, säger Filippo Bassini.

Flyger upp poliser till Umeå

Under måndagen kommer utredare vid NOA att gå igenom de beslag som gjorts och hålla förhör med vittnen och misstänkta.

– Vi har ett gediget arbete framför oss det närmsta dygnet. Vi flyger upp personal till Umeå som kommer påbörja arbetet med det, säger Filippo Bassini som vill lyfta det jobb som polis i Umeå och Vilhelmina gjort i samband med gripandet av de två personerna:

– Jag vill understryka att de gjort ett fantastiskt arbete under gårdagen och även nu under morgonen, vi är jättetacksamma för insatsen hos polisen i region Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer