Foto: SVT

Åsele går motsatt håll när arbetslösheten sjunker

Uppdaterad
Publicerad

I maj hade ungdomsarbetslösheten i länet minskat fyra månader i följd och flera kommuner visar rekordsiffror med att ha sina ungdomar i arbete. Men i Åsele är det raka motsatsen.

Arbetslösheten i Västerbotten har aldrig varit så låg de senaste nio åren som det är nu. Flera av länets kommuner visar rekordsiffror men för Åsele pekar trenden åt det negativa hållet.

I maj 2017 låg arbetslösheten på 13,5 procent i kommunen vilket motsvarar 174 personer. Det är 4 procentenheter högre än motsvarande period ifjol då stod 114 personer utan jobb.

Men att arbetslösheten i Åsele är högre i jämförelse med länet är inget nytt. Sedan 2008 har man legat i snitt 3,1 procentenheter över länet. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att skillnaden nu vuxit till 7,6 procentenheter.

Enligt Christer Sjödin, chef på arbetsmarknadsenheten i Åsele kommun, kan en förklaring vara det geografiska läget.

– Det är tufft i inlandet och vi har en hög ungdomsarbetslöshet. Därför har vi startat ett kompetensförsörjningsprogram. Vi har också 20 procent av våra kommunanställda som går i pension inom femårsperiod, säger han.

”En utmaning men också en möjlighet”

Enligt Christer Sjödin har kommunen också en stor andel nyanlända som bestämt sig för att bo kvar i Åsele. Många av de har ännu inte kommit i arbete och där tror han att kommunen kan vinna mycket.

– Det är också en stor orsak till en högre procentandel, det måste man också se som en resurs men vi har inte kommit till skott där. Det är en speciell grupp att jobba med då det är svårt att veta vilken kompetens och utbildning de har, vissa har också svårt med språket. Det är en utmaning men också en möjlighet för kan vi ta tag i det kan vi sänka siffrorna, säger han.

Har inte satt upp något mål

Arbetsmarknadsenheten i Åsele har inte funnits länge, drygt ett år, berättar Sjödin. Man jobbar fortfarande för att få till ett bra samspel med Arbetsförmedlingen och än så länge har man inget tydligt mål med någon gräns som man specifikt vill nå i arbetslösheten.

– Vi har inte satt upp något mål, men kompetensförsörjning med folk i arbete och utbildning är något vi vill satsa på. Det är lite lågt just nu då vi har en besvärlig ungdomsgrupp som inte gått gymnasiet och som inte är motiverade. Sen har vi många som måste komma ut i förvärvslivet. Regeringens förslag på extratjänsterna kan vara en lösning där vi förhoppnings kan få in lite folk och få ner siffrorna. Bara vi får ut tio stycken kommer det synas i statistiken, berättar Christer Sjödin.

Fakta: Kommunens arbetslöshet i maj 2008-2017

2008 8 procent

2009 10,4 procent

2010 12,9 procent

2011 9,9 procent

2012 11,8 procent

2013 10,3

2014 8,7 procent

2015 8,5 procent

2016 9,5 procent

2017 13,5 procent

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.