Foto: SVT

Åsele IK får förstärkning av utländska spelare

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyklubben Åsele IK hade en lysande säsong ifjol, men med färre spelare i år har de haft det tufft i den svårare divisionen. Något behövde hända och nu har klubben fått tillskott i form av en slovakisk och en amerikansk spelare.

Förra året var första gången på runt 40 år som Åsele IK gick upp till hockeyns Division 2. Och nu har laget fått tag i spelare från oväntat håll.

– Jag gillar att driva in pucken framför nät och vara snabbare än de andra spelarna. Det har varit mitt jobb så här långt i Åsele, säger amerikanen Danny Triesler.

Spelade med Sala förra säsongen

28-årige forwarden Danny Triesler är ursprungligen från Dover i Delaware, men förra säsongen spelade han i svenska Sala och när chansen kom att få spela en division upp i Åsele tackade han ja direkt. Och han kommer inte ensam, den här veckan ansluter också forwarden Peter Gápa från Slovakien.

– Han kommer vara min rumskamrat så jag får lära mig slovakiska snabbt, säger Danny Triesler med ett leende och fortsätter:

– Men han är en väldigt snabb och skicklig spelare och vi behöver hans tävlingsinriktning för att bli bättre. Det kan vara vad som puttar oss framåt under säsongen.

Tung start

Stödet kan behövas. För Åsele IK har haft en tung öppning på årets säsong. Efter att ha vunnit divsion tre ifjol har laget nu förlorat fyra raka matcher i division 2. En av anledningarna tror klubben vara att de tappat många spelare, på säsongens första träningsmatch fanns det bara 12 spelare i truppen.

– Det är alldeles för lite för att klara en hel säsong. Du får skador och sjukdomar och allt möjligt, men den senaste matchen hade vi 20 spelare på listan, säger tränaren Mikael Ledström.

Ska man säga att det är en Amerika-effekt?

– Det är en Amerika-effekt, ja. En Danny-effekt skulle man kunna säga.

Hoppas att inspirera andra

Han säger att Danny Triesler bidrar med ett driv och ett engagemang som behövs i laget och att det är med små summor pengar och stöd från sponsorer som laget haft möjligheten att ta in de internationella spelarna. Danny själv hoppas att hans livsstil ska inspirera fler Åsele-spelare för att laget ska börja vinna igen.

– När jag inte spelar hockey, spelar jag hockey. När jag inte är på isen eller i gymmet, så kollar jag hockey-videos hemma. Det är nog det jag gör egentligen. Förutom att ibland äta en cheesestake så är det det jag gör, säger Danny och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.