Foto: Mikael Assmundsson/SVT.

”Astamottagningen behövs för oss som varit utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Att specialistvården för våldsutsatta, Astamottagningen i Umeå, ska slås ihop med en större enhet till hösten väcker oro hos både personal och patienter. Lena Sjöström har fått livsavgörande hjälp på mottagningen och är orolig att sammanslagningen ska leda till sämre vård framöver.

Ärren från en våldsam relation begränsade under många år Lena Sjöströms liv, men på Astamottagningen i Umeå har hon fått verktyg att gå vidare.

– För mig har det betytt att jag faktiskt har ett liv och en normal relation idag, säger Lena Sjöström.

Oro för längre köer och minskad kompeterns

Lena är orolig för att de förändringar som nu görs inom psykiatrin ska leda till längre köer och större risk för att mötas av personal som saknar den specialistkompetens som krävs för att behandla den typ av trauma som hon själv burit på.

Lena är också rädd att Astas målgrupp ska prioriteras ner i konkurrens med andra eftersom deras problematik ofta inte märks utåt.

– Eftersom många av oss är välfungerande i det sociala livet så kanske man inte förstår hur mycket det påverkat vårt liv.

Verksamhetschef lovar lika bra vård i framtiden

Verksamhetschef Sara Oscarsson Hannuksela vid psykiatriska kliniken i Umeå betonar att Astas verksamhet kommer finnas kvar även efter sammanslagningen och säger att Astas målgrupp kommer garanteras lika god vård även i framtiden.

Se Lena Sjöström berätta mer om vad Astamottagningen betytt för henne och oron inför framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.