Åtalad kom inte till rätten – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

En av de sex åtalade i den stora droghärvan i Skellefteå uteblev från huvudförhandlingen, och har inte kunnat dömas. Efter att han gripits för nya brott kan åtalen komma att samköras i rätten.

Den 31-årige mannen som greps i Norrbotten 23 juli stod sedan tidigare åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott, för att ha hyrt ut det hus där narkotika hanterades och drogaffärer sköttes av andra inblandade. Han har suttit frihetsberövad under en månad i tidigare i år, men försattes sedan på fri fot.

Uteblev

Därefter dök 31-åringen inte upp tillhuvudförhandlingen, som dock ändå kunde ändå genomföras eftersom han hade en mindre del i härvan, och rättegången avslutades i och med domen mot de övriga fem inblandade 2 juli.

Droghärva i Skellefteå

Åklagare Anders Norberg berättar att mannen troligen inte kommer få någon påföljd för att han inte kom till rättegång. Mannen hade kallats, men var inte formellt delgiven.

Häktad för nya brott

Natten mot onsdag 15 juli totalförstördes det aktuella huset i en brand. Polisens utredning av den händelsen pågår fortfarande, och nu kommer ägaren att höras om händelsen.

I lördags häktades samme man för flera inbrott och en bilstöld i Norrbotten, och där måste åtal väckas senast 7 augusti.

Vad händer nu med knarkåtalet?

– Det kanske blir en samkörning, att vi tar även inbrotten iSkellefteå tingsrätt, samtidigt med narkotikadelen. Det är ju vettigt med samordning, säger åklagare Anders Norberg.

Han tror att knarkåtalet kan klaras av på en dag, och att inbrottsåtalet också kommer att gå relativt fort. Mannen har erkänt samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet