Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför drygt en tredjedel av politikerna ville vänta med beslut om Umeås miljömål Foto: Tommy Forsgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åtgärdsprogram för miljömål i Umeå kommun klubbades igenom: ”Glädjande”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har åtgärdsprogrammet för hur utsläppen ska minska i Umeå kommun klubbats igenom i fullmäktige. Programmet är kraftigt försenat och såg länge ut att återremitteras – men beslutet slank igenom med minsta möjliga marginal.

Kommunfullmäktige i Umeå antog under måndagen det bitvis kritiserade åtgärdsprogrammet för Umeås miljömål. Klimatrörelsen menar att åtgärdprogrammet är för uddlöst och från politiskt håll ifrågasätts innehållet på vissa punkter även.

– Vi vill bland annat veta vad det kostar och vilka effekter det här kommer att få. Det behöver vara tydligt, säger Anders Ågren (M), oppositionsråd.

En röst marginal

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om att Umeå kommun skrivit på ett klimatkontrakt, men att åtgärdsprogrammet varit kraftigt försenat. Nu har dock kommunfullmäktige klubbat igenom åtgärdsprogrammet, med minsta möjliga marginal.

”Gå vidare”

S, V och MP röstade för förslaget, övriga partier ville att förslaget skulle återremitteras. För att förslaget om återremiss skulle vinna krävdes att 22 ledamöter röstade för, när röstningen var klar hade endast 21 ledamöter krävt återremiss.

– Glädjande att vi kan gå vidare med det vi har. Vi är inte nöjda helt med det vi har till bords, men vi måste jobba med programmet så att det blir ännu bättre, säger Nils Seye Larsen (MP), gruppledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.