Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå kommun. Foto: SVT

”Att använda hörselkåpor är ingen bra metod”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av höga bullernivåer har det blivit allt vanligare att eleverna erbjuds att använda hörselkåpor i klassrummen. Något som det finns blandade åsikter om. Politikerna i Umeå anser att det inte är någon bra metod.- Det får absolut inte användas för att man har en dålig arbetsro, säger Moa Brydsten (S).

Att hörselkåpor används i förskolor och skolor är inget nytt fenomen. Att det används som ett hjälpmedel för barn som har behov av en tyst stund, eller behöver dra sig undan någon del av dagen, anser Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå kommun, är ett bra hjälpmedel.

– Men att använda hörselkåpor för att det är för hög volym är ingen bra metod, då är det helt andra åtgärder som ska vidtas.

Hörselkåpor i skolan

Hon menar att det handlar om att skapa trygghet och arbetsro i elevgruppen, att lyssna och respektera varandra när man arbetar.

– Det kan man till exempel göra genom att dela in klassen i mindre diskussionsgrupper där kanske en grupp går ut ur klassrummet och diskuterar medan en annan grupp stannar kvar.

LÄS MER: Ris och ros till hörselkåpor i skolan

Skolor ska byggas med bra förutsättningar

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om att man på Östtegs skola i Umeå har använt hörselkåpor i klassrummen sedan lokalerna renoverades om och ljudmiljöerna blev försämrade. Att akustiken blivit försämrad är något som förvånar Moa Brydsten (S).

– Det låter märkligt att man tycker att det blev sämre vid ombyggnationerna. När vi bygger om skolor och förskolor så handlar en stor del om att skapa förutsättningar för en bra arbetsmiljö. Man ska kunna ha grupp- och klassrum med en bra och modern pedagogik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörselkåpor i skolan

Mer i ämnet