Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark är en av de uttagna till Jubileumsvasan 2022. Stephan Stenmarks farmors bror, John Lindgren, i mitten efter segern i Vasaloppet 1924. Foto: Region Västerbotten/privat

Åtta västerbottningar uttagna till Jubileumsvasan – länets smittskyddsläkare är en av dem

Uppdaterad
Publicerad

Ett Vasalopp på gamla träskidor iförda vadmalsbyxor och näbbskor. Det väntar de åtta länsbor som blivit utvalda till att åka nästa års jubileumslopp.

När Vasaloppet firar 100 år i februari nästa år så arrangeras ett speciallopp, Jubileumsvasan, som ska återskapa det allra första Vasaloppet.

Loppet ska genomföras på träskidor och deltagarna ska vara iförda vadmalsbyxor och näbbskor. Sträckan mellan Sälen och Mora dras på stigar och skogsvägar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

– Entusiasmen hos de som ansökt är i det närmaste överväldigande. Någon planerar att bygga sina egna skidor enligt 1922 års manér, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet.

Flera västerbottningar uttagna

En jury valde ut de 139 deltagarna, – lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922,  som ska få genomföra loppet och av dem är åtta västerbottningar, bland annat smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

– Det känns jätteroligt att få åka på liknande sätt som man gjorde för 100 år sedan, säger Stephan Stenmark.

I klippet hör du vilka förberedelse Stephan Stenmark gör inför loppet i februari 2022.

Deltagarna från länet

Annika Manni, 50 år, Umeå,

Emil Nordén, 23 år, Norsjö

Fredrik Lidén, 24 år, Norsjö

Kiwi Isaksson, 21 år, Umeå

Magnus Johansson, 35 år, Umeå

Martin Rosvall, 43 år, Umeå

Tobias Thomson, 43 år, Umeå

Stephan Stenmark, 56 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet