På en film från knivattacken i mars syns den nu dömda 20-åringen slå ner en av målsäganden till marken. Foto: Från polisens förundersökning

Attackerade tre unga män med kniv i centrala Skellefteå – döms för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som högg tre andra unga män med kniv i centrala Skellefteå i mars döms nu till två års fängelse för grov misshandel.

Tingsrätten anser att han har agerat i nödvärn, men att hans våld ändå är oförsvarligt.

En av männen som den nu dömda högg i ansiktet med en kniv fick livshotande skador, då han förlorade mycket blod. De två andra målsägandena höggs också i ansiktet och i halsen och fick allvarliga skador.

Tidigare under kvällen hade de fyra männen hamnat i bråk under en studentfest på en nattklubb i centrala Skellefteå. Senare under natten körde de tre männen efter den dömdes bil. När han stannade för att plocka upp några vänner utbröt ett slagsmål utanför bilarna och det var då som mannen i 20-årsåldern drog fram en kniv som han högg de tre männen med.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

Handlade i nödvärn

Den dömda har uppgett att han trodde att målsägandena tillhörde ett farligt gäng och att en av dem bar pistol. Därför anser han att han har befunnit sig i en nödvärnssituation.

– Jag är omtänksam, respektfull, ödmjuk. Men under kvällen var jag livrädd, sa han under rättegången.

Skellefteå tingsrätt bedömer också att gärningarna är begångna i nödvärn, men att det ändå inte går att fria mannen från ansvar då det varit fråga om uppenbart oförsvarliga handlingar. Han döms därför för tre fall av grov misshandel.

Den dömda ska betala knappt 280 000 kronor totalt i skadestånd till de tre männen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen som visar händelsen och hör åklagaren Jonas Fjellström svara på varför han menar att mannen gått för långt för att det kan räknas som nödvärn. Foto: Polisens förundersökning/Evelina Dahlberg, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

Mer i ämnet