”Jag tror att vi har en tämligen klar bild av vad som inträffat”, säger åklagaren Jonas Fjellström om de misstänkta mordförsöken i Skellefteå. Foto: Arkivbilder/SVT

Åklagaren om mordförsöken i Skellefteå: ”Hamnade i bråk på uteställe”

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misstänks för mordförsök på tre jämnåriga män i Skellefteå i mars blev angripen av målsägandena innan han knivhögg dem.

– Han hade rätt till viss nödvärn, men han gick alldeles, alldeles för långt, säger åklagaren Jonas Fjellström.

Det var natten mot den 5 mars i år som polisen påträffade tre män i 20-årsåldern med allvarliga skärskador i centrala Skellefteå. Männen fördes med ambulans till sjukhus och drygt en timme senare greps en man i samma ålder misstänkt för försök till mord.

Nästa vecka väntas åtalet mot mannen och nu berättar åklagaren Jonas Fjellström om det misstänkta motivet till mordförsöken.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

– Vi misstänker att mannen och sällskapet med de målsägandena hamnade i ett bråk på ett uteställe tidigare under kvällen, säger Fjellström.

”Skulle spöa honom”

Bråket ska sedan ha fortsatt utanför lokalen, men blivit avbrutet av polisen som skickat iväg den misstänkta och de tre målsägandena åt olika håll.

– Målsägandena söker sedan upp den misstänkta i syfte att göra upp – de skulle spöa honom helt enkelt. Det är då det blir någon form av handgemäng och mannen ska då ha huggit alla tre med kniven.

Den misstänkta ska inte ha känt målsägandena innan kvällen som de misstänkta mordförsöken ägde rum. Han har inte erkänt brott.

– Han har inget minne av att han använt kniv, utan säger att han varit angripen.

Ärr och känselbortfall

De tre männen har sedan länge fått lämna sjukhuset.

– Idag har de framför allt ärr i huden och även viss känselbortfall, säger Jonas Fjellström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han kan redogöra för var han har befunnit sig” – försvarsadvokat Mikael Stenman menar att hans klient nekar till brott. Foto: Patrik Samuelsson/Madeleine Harrati

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

Mer i ämnet