• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bibliotek utan avgift vid försenade lån kan komma att bli vardag i Skellefteå kommun. Foto: SVT

Avgiftsfria bibliotek kan bli verklighet i Skellefteå

Publicerad

Biblioteken i Skellefteå vill nästa år testa att slopa alla avgifter. Den som är försenad att lämna tillbaka en bok blir istället avstängd från att låna igen.

Avgiftstfria bibliotek har testats i Karlskoga och visat sig fungera bra. Är man försenad får låntagaren ta ett allvarligt samtal med en bibliotikarie när boken väl lämnas igen.

– Det är ganska mycket administration med avgifter och inte någon jätteinkomst för oss, säger Kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren (S).

Daniel Sjögren menar också att alla ska våga låna böcker.

– Det ska inte vara så att man riskerar att åka på en avgift.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill emellertid diskutera frågan vidare innan de ger klartecken till biblioteken att ta bort avgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer