En debatt blossat upp mellan kommunalrådet Hans Lindberg (S) och den tidigare politikern Emma Swanström. Foto: SVT

Avslaget väcker debatt

Publicerad

Frågan om barn till särskilt utsatta EU-migranters, ska erbjudas skolgång inom Umeå kommuns skolväsen röstades ned under gårdagens kommunfullmäktige. Frågan har rört upp ilskna känslor hos aktiva och tidigare politiker.

Vänsterpartiet i Umeå lämnade in en motion inför kommunfullmäktigemötet under tisdagen för att alla barn, inklusive särskilt utsatta EU-migranters, ska erbjudas skolgång inom Umeå kommun.

Motionen fick avslag och en som bland annat yrkade på det var kommunalrådet Hans Lindberg (S).

– Man har faktiskt rätt att gå skola i sitt hemland också, så det är ju inte så att man är utan skolgång, argumenterade han under debatten.

Väcker debatt

Men efter att fullmäktige avslutats fortsatte debatten mellan aktiva och tidigare politiker.

Ellika Nordström, politisk vilde och tidigare (Mp), skrev ett upprört inlägg på sociala medier och kritiserade kommunalrådets avslag.

”Kommunstyrelsens ordförande tycker alltså att det bara är för de romska föräldrarna att sluta vara passiva och i stället bli aktiva och bara skaffa ett jobb och arbetsintyg så är ju problemet med skolgång för deras barn löst??? jamen dåså!!!!! Herrejävlagud”.

Kritiserar Lindberg

Emma Swanström, tidigare Fi-politiker, gav sig in i debatten och kommenterade ”Karln är ett skämt!” om Lindbergs yrkande på avslag och fortsatte:

”Om vi bortser från antiziganismen, förföljelsen i hemlandet, det obefintliga kontaktnätet i Sverige och svårigheten att få jobb utan att tala flytande svenska, så anser alltså kommunalrådet att barns rätt till skolgång ska vara villkorad utifrån föräldrarnas inkomst?”

”Det är demokrati”

Hans Lindberg valde själv att gå in och kommentera kritiken:

”Politik och personer som är förtroendevalda är inget skämt. Det borde du Emma veta som är både utbildare och föreläsare. Sedan är det fullt normalt att ha olika uppfattningar i frågor utan att kallas för skämt, det är demokrati Emma Swanström.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer