Barn behöver svar på sina frågor om tiggare, menar Stadsmissionen Foto: TT

Fråga om skolgång röstades ned

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn, inklusive särskilt utsatta EU-migranters, ska erbjudas skolgång inom Umeå kommuns skolväsen, föreslår Vänsterpartiet i Umeå. Men motionen får avslag i kommunfullmäktige.

– Det är sorgligt att vi i Umeå kommun har barn som inte får gå i skolan, säger hon i fullmäktige, och påpekar hur viktigt det är för barns psykiska hälsa att gå i skolan, säger Elisabeth Zachrisson (V).

Extra svårt är det, enligt henne, för barn till fattiga romer som vistas i Umeå.

– Dessa medborgare kommer framförallt från Rumänien och Bulgarien. Där är fattigdomen störst bland romerna, och där lever antiziganismen i allra högsta grad.

Sverigedemokraternas Petter Nilsson har åsikter om hur skattepengarna ska fördelas.

– Ponera att vi lockar hit alla människor från Europa som har ett behov av en bättre värld. Ponera också att Umeå ska finansierar alla dem, är det realistiskt? Skattebetalarna som finns här måste någonstans ligga i fokus, säger han, och yrkar på avslag.

En riksfråga

Elmer Eriksson (M), är en av flera som tycker att frågan borde beslutas på riksnivå.

– Här tycker jag det är ganska tafatt, av både riksdag och regering, som inte fastställer vad som gäller.

Partikollegan och kommunalrådet Anders Ågren (M) tycker att det är orimligt att kommunen ska erbjuda fri skolgång för alla barn.

– Det råder ju faktiskt skolplikt även i Rumänien. Jag delar regeringens uppfattning om att man inte ska uppmana föräldrar att ta med sig sina barn när man ska hit och tigga. Sedan är det helt orimligt att gå in och ur skolväsendet under tre månader, säger han.

Komplex fråga

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) yrkar på avslag.

– Man har faktiskt rätt att gå skola i sitt hemland också, så det är ju inte så att man är utan skolgång, säger han.

Efter avslagsbeslutet berättar Elisabeth Zachrisson (V) för SVT att hon i alla fall hade hoppats på återremittering.

– Jag tycker att det är djupt sorgligt, säger, hon och fortsätter:

– Jag kan också tycka att det är konstigt att man strävar efter 200.000 invånare i kommunen, samtidigt som vi inte vill välkomna de här människorna. ”Men ska vi öppna armarna för hela världen?”, säger en del. Men det handlar inte om några stora siffror, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer