Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På vitryggig hackspett är vi stjärnan i klassen” – hör länsstyrelsens Malin König om satsningen på den utrotningshotade arten i Västerbotten. Foto: SVT Arkiv/Berno Jonsson SVT

Babyboom i Västerbotten för utrotningshotade vitryggen: ”Sa bara pang”

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har satsat stort på att skapa bra miljöer för den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. Nu har satsningen gett resultat – i år har fem lyckade häckningar konstaterats.

– Det har varit ett väldigt lyckat år för oss, säger Malin König på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Totalt har elva häckningar av vitryggen skett i hela landet – fem av dem i Västerbotten. Man har bland annat gallrat fram lövskog på flera platser, vilket uppskattas av vitryggen.

– Vi har gjort stora insatser i Västerbotten, både Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och kommunerna. Fåglarna har hittat bra platser att häcka på, säger Malin König, som jobbar med hotade arter på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Vitryggen är extremt skygg under häckningen, därför vill länsstyrelsen inte berätta vart i Västerbotten fåglarna häckat.

Ungarna lämnade boet

– Men vi vet att fem häckningar har lyckats, där har vi sett att de bildat familjer och att ungarna lämnat boet, säger hon.

Nu ser man positivt på framtiden för den vitryggade hackspetten.

– Det ser ljust ut framåt. Fåglarna har svarat direkt på satsningarna som gjorts, det sa bara pang så slog de till, säger König.

Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.