Bakgrund: Åmselemorden

Publicerad

Den tredje juli 1988 skakades Sverige av nyheten att en hel familj i den Västerbottniska byn Åmsele, åtta mil från Umeå kallblodigt mördats. Juha Valjakkala från Finland dömdes för de uppmärksammade trippelmorden.

Juha Valjakkala befann sig i Sverige tillsammans med sin dåvarande flickvän. Under vistelsen begick paret en rad småbrott på flera orter. Men, när de kom till Åmsele i Västerbotten blev det värre.
Det som slutade i ett brutalt trippelmord på ortens kyrkogård började med en cykelstöld.

Utanför familjens bostad stal Valjakkala och den dåvarande flickvännen en cykel från familjen. Fadern och den 15-årige sonen i familjen syn på cykeln och när de krävde tillbaka den uppstod en dispyt mellan Valjakkala och fadern i familjen. Det slutade med att Valjakkala sköt far och son med ett hagelgevär på kyrkogården i Åmsele. Familjen bodde i en villa, på andra sidan vägen från kyrkogården. När mamman in familjen hörde hur ett skott brann av begav hon sig till platsen. Hon blev då knivskuren till döds av Valjakkala.

Greps i Danmark
Ett stort polispådrag sattes igång och en dryg vecka efter mordet kunde den då 23-åriga Valjakkala och hans då 21-åriga flickvän gripas i Odense i Danmark, dit de flytt. De fördes till Sverige, där Valjakkala i en uppmärksammad rättegång i Umeå Tingsrätt dömdes till livstids fängelse. Den dåvarande flickvännen dömdes till fängelse i två år.

Flera nådeansökningar
Valjakkala, som efter domen utvisades till Finland har vid ett flertal tillfällen rymt från olika fängelser i Finland. Juha Valjakkala har idag suttit i fängelse i 18 år och han har flera gånger ansökt om nåd.

Andreas Liebermann

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.