Markförberedelserna pågår för fullt i Vasa där Johnson Matthey skulle tillverka katodmaterial till batteriindustrin. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Bakslag för Vasas batterisatsning – bolag drar sig ur

Publicerad

Brittiska Johnson Matthey drar sig ur sin planerade fabriksetablering i Vasa. Företaget meddelade under torsdagen, i ett börsmeddelande, att de har för avsikt att dra sig ur tillverkningen av aktivt katodmaterial, en komponent i batteritillverkningen som var tänkt att placeras i Vasa.

Johnson Matthey skriver i börsmeddelandet att den snabba utvecklingen inom batteriteknologin riskerar att göra katodtillverkningen mindre lönsam och man nu väljer att inrikta sig på andra områden.

Företaget har ett intentionsavtal med Vasa där markberedningen påbörjats för bygget av en fabrik på Gigavasa-området Att nu bolaget inte går vidare med satsningen kom som något av en tråkig överraskning men skapar ingen större oro hos den finska näringsministern.

–  Enligt vår bedömning var Johnson Matthey en stark potentiell aktör för det här området. Men jag är inte särskilt orolig, en ersättande spelare hittas nog, säger näringsminister Mika Lintilä (C) till YLE.

Johnson Matthey planerar att sälja katodtillverkningen – om köparen väljer att gå vidare med satsningen i Vasa återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.