– Man kan bli sjuk om man dricker vattnet. Man kan få olika symptom och spy, säger Helene Oskarsson, miljöinspektör på Malå och Norsjö kommun. Foto: Privat/TT.

Tarmbakterier har hittats i Västerbottens fjällvatten

Publicerad

I Jämtland har man hittat höga halter av tarmbakterien Ecoli i ett vattendrag i fjällen. Nu visar det sig att man hittat bakterier även i Västerbottens fjällvärld. Men trots det genomför inga provtagningar i länet.

I Jämtland har man genomfört mätningar i Indalsälven och hittat Ecolibakterier i vattnet.

Men i Västerbottensfjällen tar man inga prover. SVT Nyheter Västerbotten har pratat med flera representanter på Länsstyrelsen, Vilhelmina, Sorsele och Storumans kommun. Men ingen av dem gör provtagningar på fjällvattnet.

– Det har aldrig varit en fråga som kommit upp under de två år jag jobbat här. Men det är säkert privatpersoner som gör tester, säger Helen Myhrberg, miljöinspektör på Vilhelmina kommun.

Bakterier hittades i fjällvattnet vid STF-stugor

Men 2015 gjordes kontroller vid tre STF-stugor i Sorsele kommun, på eget initiativ från en miljöinspektör i Malå/Norsjö kommun. Provet visade att det fanns Koliforma bakterier, där Ecoli ingår, i vattnet vid två av stugorna – Serve och Tärnasjöstugan. Endast Aigertstugans vatten fick godkänt.

– Man kan bli sjuk om man dricker vattnet. Man kan få olika symptom och spy, säger Helene Oskarsson, miljöinspektör på Malå och Norsjö kommun.

Vattnet hämtades in med hinkar och kåsor som fanns i stugorna.

Fick turister och vandrare information om det otjänliga vattnet?

– Det tror jag inte, bara om man begärde ut rapporter som offentlig handling. Tidigare hämtade STF in hinkar med vatten i stugorna, men nu har de avsagt sig ansvaret. Det är upp till besökarna om de vill hämta och dricka vatten. Det är på egen risk.

Kommer troligen från djur

Hur kan bakterierna ha hamnat i vattnet?

– Det kan vara så att hinken var dåligt rengjord eller att det fanns smuts på händerna. Men mest troligt kommer det från något djur. Det kan ligga ett dött djur i vattnet, eller komma från djurs avföring, säger Helene Oskarsson.

Eftersom turister och vandrare dricker fjällvatten på eget ansvar görs inga prover i länet. Det är ingen som tillhandahåller vattnet i en fjällbäck.

Borde det tas prover på fjällvattnet?

– Jag tror inte att jag tycker det. Man kanske ska vara lite försiktig bara. Vi har druckit vattnet i flera herrans år och oftast är det bättre än det kommunala vattnet, säger Oskarsson och fortsätter:

”STF borde göra prover”

– Däremot tycker jag att STF borde göra kontroller vid sina stugor som en service till besökarna.

I Vilhelmina tar man prover på vatten där det finns avloppsreningsverk, bland annat i Kittelfjäll, Klimpfjäll och Dikanäs.

– Vi tar prover där det finns någon som är ansvarig för att leverera ett bra vatten. Det är ingen som är ansvarig för att vattnet ska vara drickbart i en fjällbäck, säger Helen Myhrberg, miljöinspektör på Vilhelmina kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.