Balticgruppens Krister Olsson: Avundsjuka och obeslutsamhet råder i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Balticgruppen och Krister Olsson har satsat närmare femton miljoner kronor på projektet ”Staden mellan broarna”. Men trots att det gått drygt fem år sedan projektet sjösattes har Umeås ledande politiker ännu inte kommit till något beslut, något som gör att Krister Olsson håller på att tappa sugen för projektet.

– Det känns lite som att vi kastat pengarna i sjön, säger han.

Balticgruppen är den enskilt störste investeraren i Umeå och har under de senaste åren satsat 450 miljoner kronor varje år. Det här gör också Balticgruppen till en stor maktfaktor. Ändå känner sig Krister Olsson motarbetad från kommunens politiker och tjänstemän.

– Vi blir jämt påhoppade och ofta säger man att vi får så mycket hjälp från kommunen. Men det är inte sant, menar han.

Risk att investerare flyr Umeå

– Det tog tio år innan vi fick sälja livsmedel på Ugglan, vi lade ner 15 miljoner på staden mellan broarna och inget har hänt, berättar Krister Olsson för Västerbottensnytts reporter. Däremot har andra projekt som badhus, parkeringsgarage, hockeyhall på Nolia och en massa andra saker fått gräddfiler och kommit igång.

Krister Olsson har i flera debattartiklar framfört sin kritik och menar att risken är stor att investerare drar öronen åt sig och satsar på andra ställen än i Umeå.

– Vi är lokalt knutna till Umeå och stannar här men alla andra som inte är knutna till den här stan kommer att välja andra marknader när dom ser att beslutprocessen är för långsam, säger Krister Olsson uppgivet.

Avundsjuka politiker och tjänstemän

– Bland vissa politiker men också hos viss tjänstemän finns det mycket jantelag och avundsjuka, säger han. Jag har haft många sömnlösa nätter då jag känt att dom gått åt mig personligen, fortsätter Krister Olsson.

– Volvo Lastvagnar kan de inte klämma åt. Där finns en ledning och en styrelse och ett spritt ägande. Men Balticgruppen och Krister Olsson kan man direkt peta på och motarbeta, säger han. De har synpunkter på att vi inte ska blanda oss i saker och ting.

– Men, tillägger Krister Olsson, nu har jag nått en ålder då jag inte tar kritiken lika allvarligt längre.

Förslagen möts av tystnad

Men trots politikernas obeslutsamhet och seghet i processen kommer Balticgruppen hela tiden med nya förslag. Ett av de mer uppmärksammade är en multiarena och äventyrsbad på Hamrinsberget mellan Östra gymnasiet och universitetssjukhuset.

Planerna presenterades för kommunen redan i december. Enligt Krister Olsson togs förslaget emot med kompakt tystnad.

– Till slut fick vi tipsa VästerbottensKuriren för att vi överhuvudtaget skulle få någon reaktion. Den enda reaktion vi fick – den fick vi läsa i tidningen.

– Jag tycker det är konstigt – här bjuder vi till och visar initiativförmåga, men inte ett ljud från politikernas sida, säger Krister Olsson.

Osynliga vänskapsband hämmar utvecklingen

Det faktum att han nu tar bladet från munnen och ger uttryck för sin besvikelse och att det kan slå tillbaka mot Balticgruppen är han medveten om men det är en konsekvens han är beredd att ta.

– Det här är mina personliga synpunkter men jag står för det jag sagt, menar Krister Olsson. Det finns många osynliga strukturer och vänskapsband här i kommunen som verkar hämmande för utvecklingen. Jag efterlyser ett mer flyhänt tänkande, fritt från jantelag och avundsjuka.

Han pratar ofta om att tillåta sig drömmar och visioner och att sedan skala fram visionen till verklighet.

– Politikerna måste oftare lägga ideologin åt sidan för att undvika låsningar och på det sättet se till att saker och ting blir genomförda, säger Krister Olsson slutligen.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.