Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gillade annan musik än den som är gjord på en dator” – se varför unga i Skellefteå vill spela i band. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Bandboom i Skellefteå – fullt i replokalerna: ”Våg av unga hungriga”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på många år börjar det var fullt i replokalerna hos kulturföreningen Mullberget i Skellefteå. Från att unga suttit hemma och skapat musik träffas de nu för att spela tillsammans i band igen.

– Det är många som upptäckt att det här är ju kul, säger Carl von Bodin, sångare och gitarrist i Kjells bänk.

Från mitten av 2010-talet började allt fler replokaler eka tomma hos kulturföreningen Mullberget. Medelåldern på banden blev sakta allt äldre när unga stannade hemma för att göra musik.

– De ville uttrycka sig individuellt. Men sedan hände något och det blev nästan som en chock för mig när det blev coolt att spela i band igen, säger föreningens verksamhetsutvecklare Elias Eriksson.

Fler unga vill spela

Nu är Mullberget knökfullt igen med minst två band i varje replokal. Föreningens konsertlokal är fullbokad den närmsta månaden.

– Nu är det en våg av unga hungriga här som vill framföra sin musik, säger Elias Eriksson.

Även i Umeå märker man av trenden att allt fler vill spela i band. På ungdomens hus, Hamnmagasinet, fyller man replokalerna.

– Det märks en tydlig trend, allt fler ungdomar vill spela riktiga instrument, berättar en ur personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.