Bara en vecka innan rallyt startar har man stött på nya problem. Nu tvingas man ställa in specialsträckor. Foto: Rally Sweden, McKlein / Emma-Sofia Olsson, SvD, TT

Beskedet: Specialsträckor i VM-rallyt i Västerbotten ställs in – renar kan inte flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Bara en vecka innan VM-rallyt drar igång tvingas arrangören ställa in tävlingens specialsträckor i Örträsk, i Lycksele kommun.

Anledningen är att renarna i området behöver renbetet och inte kan flyttas till ett annat område på ett säkert sätt.

– Vi kan inte styra naturen och i detta fall måste säkerheten helt enkelt gå först, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Specialsträckan i Örträsk är 20,49 kilometer och skulle köras under lördagen. De inställda sträckorna kommer inte att ersättas, däremot ska tidsschemat för rallyt revideras. Detta meddelar arrangören i ett pressmeddelande.

– Tyvärr har vi fått besked att sträckan inte kan köras på grund av det rådande snö- och väderleksläget vilket påverkar tillgången till renbete i området, säger Glenn Olsson, vd på Rally Sweden.

VM-rallyt i Umeå

– Att flytta en sträcka till en ny plats är en svår och komplicerad process med frågor kring avtal, tillstånd, logistik, planering och samråd med olika intressenter och aktörer, säger Olsson.

Vapsten samebyn menar att man inte skulle kunna hålla renarna borta från området på den aktuella sträckan, med tanke på rådande väderleks- och snöförhållanden.

– Det riskerar i sig både människor och djurs säkerhet, varför parterna kommit fram till att den sträckan ska undandras inför arrangemanget nästkommande vecka, säger Inger-Ann Omma, Vapsten Sameby, om beslutet, i ett pressmeddelande.

Rallyt börjar om en vecka, 24 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet