Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokat, åklagare och rådman om domen mot bärföretagarna. Foto: Anders Öhlund

Bärföretagare i Åsele döms för grov människoexploatering

Uppdaterad
Publicerad

De två bärföretagare i Åsele som varit misstänkta för människohandel döms. Tingsrätten dömer paret för grov människoexploatering till två och ett halvt års fängelse.

Bärföretagarna, en man och en kvinna, har stått åtalade för människohandel och övergrepp i rättssak, efter att en grupp bärplockare från Åsele vittnat om hur de levt i misär.

Åklagaren yrkade under rättegången på att de två bärföretagarna ska dömas till fängelse i fem år för människohandel. I sin dom meddelar Lycksele tingsrätt paret döms för grov människoexploatering och påföljden blir fängelse i två år och sex månader.

Bärbranschen

Bärföretagarna får även näringsförbud i sju år. En vinst på närmare 4,5 miljoner som företagarna fått till följd av obetalda kompensationer för övertid och obekväm arbetstid förverkas till staten.

Inte människohandel

Tingsrätten gör bedömningen att bärplockarna befunnit sig i en svår situation och arbetat under uppenbart orimliga villkor. Samtidigt menar rätten att de inte varit så utsatta att det varit ifråga att döma för människohandel.

De nio bärplockare från Thailand som var målsägande får vardera skadestånd för kränkning med 80 000 kronor och ersättning för utebliven lön med från cirka 106 000 till 123 000 kronor.

Bärföretagarna frias från ansvar för övergrepp i rättssak.

Planerar att överklaga

Den dömde mannens advokat, Mikael Stenman, menar att domen är felaktig.

– Vår uppfattning är att han är oskyldig och ska gå fri. Det mest näraliggande är att vi kommer att överklaga domen, säger han.

Åklagaren: Hittills nöjd

Åklagaren Petra Götell har ännu inte tagit ställning till huruvida hon kommer att överklaga domen.

– Jag ska analysera varför det inte blev fråga om människohandel och så får jag ta ställning till det sedan. Men av det jag har sett så är jag nöjd, säger hon.

Texten uppdateras.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att bärföretagarna dömts för människohandel. Domen gäller dock människoexploatering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I höstas rullades en bärhärva upp i Åsele, då thailändska bärplockare slagit larm om sina arbetsförhållandet och villkor. I klippet får du en sammanfattning av fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet