Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Petra Götells och försvararen Kristian Shumkovs åsikter om fallet med bärföretagarna i Åsele. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Bärhärvan i Åsele: Åklagaren kräver fängelse för bärföretagarna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades rättegången kring bärhärvan i Åsele. Åklagaren vill att bärföretagarna ska dömas till fängelse i fem år för människohandel av thailändska bärplockare.

– De har jobbat under uppenbart orimliga villkor, säger åklagare Petra Götell.

Rättegången vid Lycksele tingsrätt har pågått i 16 dagar och är ett av tingsrättens största mål.

Bärföretagarna är åtalade för människohandel och övergrepp i rättssak, efter att en grupp bärplockare från Åsele vittnat om hur de levt i misär.

Bärbranschen

– De har tagits från sina pass, befunnit sig i en skuldsituation i ett främmande land utan att kunna svenska, knappt engelska heller, säger åklagare Petra Götell.

Långa fängelsestraff

Åklagaren yrkar på att de två bärföretagarna ska dömas till fängelse i fem år för människohandel. Dessutom vill hon att de ska få näringsförbud i sju år och att de ska krävas på drygt fyra miljoner kronor för den ekonomiska vinning de gjort på bärplockarna.

– Att det är ett grovt brott menar jag eftersom det är en verksamhet som bedrivits i en större omfattning med stor vinning, säger Petra Götell.

”Moderna tidens slaveri”

De nio bärplockarna som är målsägande i rättegången vill ha ett skadestånd på 90 000 kronor per person.

– Det här kan beskrivas som den moderna tidens slaveri, tycker jag, säger deras målsägandebiträde Hampus Bergh.

Försvaret: Inte bevisat

Bärföretagarnas advokater vill att åtalet ogillas eftersom åklagaren inte bevisat att deras klienter gjort sig skyldiga till människohandel. Försvaret menar att det är ett thailändskt bemanningsföretag som är ansvariga för bärplockarna.

– Det är mot dem som bärplockarna skuldsatt sig. Hur kan det här då träffa min klient?, säger advokat Kristian Shumkov.

Dom i målet kommer den 11 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet