Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Norlin från Jämställdhetsmyndigheten berättar om bärplockarnas vittnesmål från skogen: ”De har varit helt utmattade” Foto: Madeleine Harrati/SVT/polisens förundersökningsprotokoll

Bärplockarnas misär i Åsele – tvingades äta slaktavfall och sova i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockarna som jobbade för ett bärföretag i Åsele i somras vittnar om misär i polisförhör. De tvingades ibland sova i skogen och fick för lite mat. För att överleva uppger de att de ätit slaktrester. På onsdagen inleds rättegången mot bärföretagarna i Lycksele tingsrätt.

– Ingen ska behöva ha det så, säger Petra Götell, åklagare.

I slutet på september förra året slog ett 40-tal bärplockare larm och flydde från bärföretaget. De hade knappt fått någon mat och levt under miserabla förhållanden.

En man och en kvinna från bärföretaget har åtalats för människohandel och övergrepp i rättssak. Både mannen och kvinnan nekar till brott.

Bärplockarna uppger i polisförhör att de fick lite mat och att de därför åt blåbär och kadaver som jägare lämnat i skogen. Enligt bärplockarna handlar det om inälvor och organ från olika djur som de kokat.

– Jag har ätit svamp och inälvor. Och det åt vi för att maten inte räckte, säger en av bärplockarna i förhör.

Eva Norlin från Jämställdhetsmyndigheten berättar om hur bärplockarna har fått klara sig på att få med sig lite ris på morgonen när de åkt ut, och kanske under dagen lite kyckling eller några ägg – att klara sig på till sent på kvällen.

”Sprang på kadaver”

– Maten räcker inte när vi är i skogen hela dagen. Vi måste leva på två ägg hela dagen, i två måltider. Det räcker inte när man jobbar. Men vad kan vi göra? Vi har ingenstans att handla mat. Vi har inga pengar. Vi är tvungna att acceptera, säger en av bärplockarna i förhör.

– Vi sprang på kadaver och tog bitarna och gjorde mat av det, säger en bärplockare i polisförhör.

Bärplockarna får frågor om de brukar äta sån typ av mat hemma, men de uppger att de aldrig gjort det förut, utan att de var hungriga och inte hade något val.

– För att överleva, säger en av dem.

Sov i skogen för att spara bensin

Bärplockarna vittnar också om att de ibland sov i bilen i skogen för att spara bensinpengar. De menar att de fått en begränsad summa till bensin som inte räckte.

– Det kändes väldigt dåligt. Det var inte alls bra, med tanke på att temperaturen kröp ner till nästan noll. Det var väldigt kallt, säger en av dem i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.