Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Petra Götell om bevisläget inför rättegången mot bärföretagarna vid Lycksele tingsrätt. Foto: Anders Öhlund/SVT

Bärföretagarna ställda inför rätta i Lycksele – åklagaren: ”Omfattande bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleddes en rättegång mot två bärföretagare vid Lycksele tingsrätt. De anklagas för att ha låtit bärplockare leva i misär i skogen. Åklagare Petra Götell menar att fallet med bärplockarna är principiellt viktigt.

– Det visar på hur vi ska behandla arbetskraft utifrån, man får inte behandla någon på det här sättet, säger hon.

Bärföretagarna är åtalade för människohandel och övergrepp i rättssak. De utländska bärplockarna har vittnat om brist på mat, extremt långa arbetsdagar och miserabla förhållanden.

Slog larm i höstas

Rättegången är ett av Lycksele tingsrätts största mål och inför den första förhandlingsdagen var flera personer och journalister samlade.

Bärbranschen

I slutet på september förra året slog ett 40-tal bärplockare larm och flydde från bärföretaget. En man och en kvinna åtalas för människohandel och övergrepp i rättssak. Både mannen och kvinnan nekar till brott.

Rättegången pågår fram till midsommar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I höstas rullades en bärhärva upp i Åsele, då thailändska bärplockare slagit larm om sina arbetsförhållandet och villkor. I klippet får du en sammanfattning av fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet