Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Små kommuner kan inte städa branschens bakgård” – hör socialchefen Eva-Lena Johanssons kritik mot att kommunen fick lösa krisen. Foto: Johan Everljung/SVT, Pontus Lundahl/TT

Åsele fick lösa krisen när 40-tal bärplockare flydde – socialchefen: ”Fruktansvärt arg”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt stod ett 40-tal hungriga och trötta thailändska bärplockare utan någonstans att ta vägen. Det blev lilla kommunen Åsele som fick lösa den akuta situationen när det fallerat med bärföretaget.

– Det är helt ohållbart. Små kommuner kan inte städa upp på bärbranschens bakgård, säger socialchefen Eva-Lena Johansson, som är mycket kritisk.

Det var i slutet på september som ett 40-tal bärplockare flydde från bärföretaget och slog larm om att de behandlats dåligt. De hade knappt fått någon mat och levt under miserabla förhållanden.

Åseles socialchef Eva-Lena Johansson var en av dem som fick rycka in för att ordna mat, sängplatser och tak över huvudet till plockarna vilket löstes genom att öppna upp Kulturhuset. Hon är inte nöjd över hur bärbranschen regleras och kontrolleras.

Bärbranschen

– När man får sådant här till sig, att folk blir utnyttjade, då blir man fruktansvärt arg. Det ska inte vara möjligt att människor från andra länder kommer till Sverige och blir utnyttjade.

”Måste vara hårdare krav”

Branschen måste regleras och styras mycket hårdare nationellt, enligt henne.

– Det måste vara mer tillsyn, tydligare arbetsgivaransvar och hårdare krav. Det här är en tickande bomb för alla kommuner i Västerbotten och Norrbotten.

Hon berättar att personal hoppade in med kort varsel för att bemanna verksamheten. Förutom att erbjuda sängar och mat öppnades även biografen upp där det visades thailändska filmer och bjöds på popcorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Norlin på Jämställdhetsmyndigheten larmade polisen om de nödställda bärplockarna i Åsele. Hör henne berätta om om situationen i en intervju gjord i september. Foto: SVT

Tog matlådor – var rädda att de inte skulle få mer mat

– De kunde gå hit och vila lite, fördriva tiden helt enkelt. De var väldigt trötta och hungriga. När de fått äta tog de med sig mat i små lådor och hade bredvid sin huvudkudde. De var rädda att de inte skulle få någon mer mat, säger Johansson.

Åtalstiden för de två bärföretagare som sitter häktade misstänkta för grov människoexploatering och övergrepp i rättssak har förlängts till den 28 december. Men åklagare Petra Götell har flaggat för att den kan förlängas ytterligare.

– Mycket av den dokumentation vi ska gå igenom är på thailändska, det tar tid, säger Petra Götell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet