Barn hamnar i skuldfälla på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Barn som handlar och skickar bilder för 10 000 kronor utan att föräldrarna har en aning om det. Det är vad som pågår på den Umeåbaserade sajten Apberget. SVT:s Uppdrag granskning har tittat närmare på sajten.

Uppdrag Granskning ikväll handlar om sajter på internet som vänder sig till barn och ungdomar. Grundarna har blivit mångmiljonärer på kuppen. I februari såldes merparten av sajten Apberget till Västerbottens-Kuriren för 10 miljoner kronor. Sajten finns nu i Umeå, Skellefteå, Luleå och Sundsvall och har 60 000 aktiva användare. De kan chatta, men också köpa saker. Man kan köpa en bild av en slalompjäxa för 7 kronor och skicka till någon annan Apbergsanvändare, eller en sportbil för 15 kronor. Betalningen sker via telefonabonnemanget eller sms.

”Föräldrar har ansvaret”

I Uppdrag Granskning får vi möta Mathias och Oskar, två elvaåringar som köpt virtuella saker som de skickat till andra för 10 000 kronor.

Apbergets grundare Peter Arkhult tycker att de följer lagen. De menar att föräldrarna står för telefonabonnemanget och har ansvaret. Dessutom står de i avtalet att barnen ska fråga föräldrarna om lov innan de handlar saker.

Men Konsumentverket har en helt annan uppfattning. Åsa Persson där säger att det inte är acceptabelt, det räcker inte att det står att man ska fråga om lov. Grundaren av sajten Hamsterpaj Johan Höglund säger att han tycker att det räcker med annonser för att finansiera verksamheten, att sälja saker är onödigt tycker han.

Erik Orring, VD för Västerbottens-Kuriren som är majoritetsägare av Apberget säger att etiken brister på sajten och att användandet av betaltjänster ska ses över. Han säger också till Uppdrag granskning att han lovar att göra något åt att barn idag kan handla utan föräldrars samtycke.

Karin Wiechel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.