Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kommer bli mycket tid i bilen” Foto: SVT

Familjen i Norrmjöle får barnen på tre olika skolor – överväger att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Fällman Berglund i golfbyn i Norrmjöle har idag två barn på två olika skolor – Stöcke och Stöcksjö. Och när deras yngsta nu börjar förskolan blir det inne i Umeå.

– Hade vi vetat att det skulle vara så svårt för barnen att få plats på samma ställe hade vi aldrig flyttat hit, säger Frida Fällman. 

Familjens två söner har båda gått förskola i Stöcke. Och när äldsta sonen skulle börja skolan fick han plats i Stöcke skola. Men när deras sexåring skulle börja förskoleklass fick han inte plats i Stöcke utan fick Sörmjöle, som är reserverad skola för boende i Norrmjöle. Men eftersom yngsta barnet inte väntades få förskoleplats i Sörmjöle valde familjen Stöcksjö skola till mellanbarnet. Nu har yngsta barnet fått förskoleplats i Umeå efter jul. Och när hon når skolåldern är det Sörmjöle hon kommer hänvisas till.

– Jag ser inte hur vi ska få ihop det här pusslet, vi kommer få åka runt hela Umeå och trafiken på morgonen är inte rolig, säger Frida Fällman som flyttade till golfbyn i Norrmjöle just för att komma bort från trafiken.

Ordnas skolskjuts till Sörmjöle

Enligt Umeå kommun är det Sörmjöle skola som är reserverad skola och dit ordnas skolskjuts. Skollagen tar inte hänsyn till var barnen gått förskola.

– Skollagen tillåter inte en kommun att placera barn på skola utifrån vilka som har plats på specifik förskola, säger Gunnar Olofsson, skolstrateg på Umeå kommun.

Vill att Stöcke skola byggs ut

Frida Fällman vill att kommunen bygger ut Stöcke skola istället så att alla barn som har gått på den förskolan får plats på samma skola.

– Det byggs nya hus här hela tiden och Stöcke har satsat massor på ett aktivitetshus, då borde barnen som bor här få plats på skolan, det känns fel att så många barn ska tvingas till Umeå.

– Kommunen tar bort mina barns trygghet, de får inte gå i samma skola som sina syskon och de tvingas bort från alla kompisar de lärt känna i förskolan för att slussas till en skola långt bort där de inte känner någon, säger Frida Fällman.

”Finns inte elevunderlag”

Enligt skolstrateg Gunnar Olofsson finns det utifrån Umeå kommuns befolkningsprognos för området inte elevunderlag för två parallella klasser på Stöcke skola. Därför är förslaget att barn som bor längre än tre kilometer från Stöcke skola och inte får en plats där de sökt erbjuds plats på Östtegs skola dit skolskjuts ordnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer