Till vänster: Närbild på hand med nagellack som håller en e-cigarett mot munnen. Till höger: Bild på Patrik Sandström, rektor på Västangårds skola, en man i medelåldern med glasögon och grått kort hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jobbar på många plan, framförallt med elevernas välmående” – hör Patrik Sandström, rektor på Västangårds skola, om hur de jobbar för att förebygga vejping på skolan. Foto: Linnea Vennström/SVT

Skolor slår larm – fler elever testar vejp: ”Oro att det kryper ner i åldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

På flera grundskolor i Umeå har det blivit allt vanligare att unga röker e-cigg, så kallad vejp. På Obbola skola har två lågstadieelever ertappats med att testa e-cigg på skolan.

– Vi vill uppmärksamma föräldrar om att vi stoppar det så fort som möjligt, säger Malin Tornberg, rektor på Obbola skola.

Efter att eleverna på Obbola skola blivit påkomna av lärare informerades föräldrarna. Enligt skolan ska det röra sig om en engångshändelse.

– Våren är en säsong där många provar på tobak och alkohol, så vi gick ut med det här för att det inte ska spridas bland andra elever, säger Malin Tornberg.

Vanligt förekommande

På flera grundskolor i Umeå har det varit incidenter med e-cigg – bland annat på Västangårds skola.

– Man måste vara uppmärksam, e-cigg är på uppsving, säger Patrik Sandström, rektor.

Vill förhindra

Enligt Patrik Sandström jobbar skolan aktivt för att motverka och förebygga både tobak- och nikotinanvändande bland elever. Dessutom har man haft föräldramöten för att informera om vad e-cigg är och vad det kan innebära för risker.

– Vi har också ett gott samarbete med fältarna, ungdomsgården och områdespolisen, vi täcker en stor del av ungdomarnas liv, säger Patrik Sandström.

I videon: Hör Patrik Sandström om oron kring att e-cigg ska sprida sig till yngre elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.