Barnens målsägandebiträde Inger-Ann Omma har noterat att rubriceringen ändrats för åttaåringen. Hon ska tillsammans med barnens mamma nu ta ställning till domen. Foto: SVT

Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Pappan dömdes endast för ett fall av mordförsök – det påverkar vilket skadestånd som de drabbade får.

Åttaåringen får nästan 100 000 kronor mindre i skadestånd än vad man begärt. Men det är oklart om domen kommer att överklagas.

– Det är en svår situation när det handlar om deras pappa, säger barnens målsägandebiträde Inger-Ann Omma.

Under onsdagen kom domen efter våldsdådet utanför Lycksele. Åklagaren hade yrkat på att pappan skulle fällas för tre fall av mordförsök och livstids fängelse.

Döms för ett fall av försök till mord

Men tingsrätten har valt att fälla honom för ett fall av försök till mord, ett fall av synnerligen grov misshandel och ett fall av grov misshandel för skadorna han orsakat sin familj. Fyraåringen blev svårast skadad och det är också där som tingsrätten anser att mannen ska fällas för försök till mord.

Skadorna han orsakade åttaåringen rubriceras nu som grov misshandel. Barnens målsägandebiträde Inger-Ann Omma har läst delarna som rör barnen i domen.

– Hela målet är hjärtskärande och en väldigt svår situation. Pappa är fortfarande pappa i det här fallet, säger Omma.

Ska ta ställning till domen senare

Hon har noterat att rubriceringen ändrats för åttaåringen och barnet får nästan 100 000 kronor mindre i skadestånd än vad man begärt.

– När rubriceringen ändras blir det ett annat skadestånd också. Jag ska ta ställning till det här senare och även prata ihop mig med den andra vårdnadshavaren om hur de ställer sig till domslutet, säger Omma och fortsätter:

– Det vore förmätet att säga att vi ska göra på ett eller annat sätt, det kräver en noga eftertanke. Det är en bedömning som domstolen har gjort och inte alltid självklart att barnen har en annan uppfattning heller.

Får 100 000 mindre i skadestånd

Det yngsta barnet får 206 537 kronor i skadestånd, vilket han hade begärt. Det äldre barnet hade begärt 173 250 kronor, men fick det sänkt till 75 000 kronor. Farmodern får 100 000 i ersättning, i stället för 155 000. Barnens mamma får 66 112 kronor i skadestånd.

Rättsexperten: ”Finns utrymme för en annan bedömning”

Rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem har läst domen och är inte förvånad, men menar samtidigt att det går att göra en annan bedömning.

– Det är en oerhört välskriven dom och jag menar att domen är inom ramen för vad man kan förvänta sig. Men det finns utrymme för en annan bedömning om det skulle prövas i hovrätten, säger Sven-Erik Alhem.

Vill inte överklaga domen mot sonen

Under eftermiddagen meddelade Josef Angerbjörn, målsägarbiträdet till farmodern, att man inte vill överklaga från deras håll.

 – Hon är nöjd med domen och vill inte överklaga, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.