Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att ”ansökningarna om permission snabbt eskalerat”. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Pappan som dömdes för våldsdådet i Lycksele får permissioner – nekas gå på egen hand

Publicerad

För lite mer än ett år sedan dömdes pappan i Lycksele till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta efter att han attackerat sina två barn och sin mamma med olika tillhyggen.

Mannen har redan haft ett flertal permissioner. Nu avslår Förvaltningsrätten en permission där han skulle vara ensam.

När pappan angrep två av sina barn och sin mamma i oktober 2021 skakade dådet hela det lilla samhället utanför Lycksele. Samtliga vårdades efter angreppet för allvarliga skador. Domen mot mannen, som är i 50-årsåldern blev två fall av mordförsök och ett fall av grov misshandel.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning och han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Våldsdådet i Lycksele

Vill ha permission på egen hand

Mannen har så kallad frigång, vilket innebär att han har tillåtelse att vistas utanför vårdavdelningen, men inom sjukvårdsinrättningens område.

Men han har också beviljats ett flertal permissioner. Den första permissionen var i november och efter det har mannen sökt om fler med jämna mellanrum.

Mannen har nu ansökt om att ha permission på egen hand. Chefläkaren uppger att mannens mående successivt stabiliserats och han visar ett gott psykiskt allmäntillstånd. Han accepterar medicinering och fungerar bra på avdelningen.

Förvaltningsrätten: ”Eskalerat”

Men åklagaren tycker inte att detta ska beviljas med motiveringen att mannen är dömd för mycket allvarlig brottslighet. Han lyfter också att mamman till barnen invänder mot permissionen då hon skulle befinna sig i området den dagen.

Mannen har kontaktförbud mot barnens mamma och barnen.

”Eftersom XXX är dömd för synnerligen allvarliga våldsbrott som bl.a. har varit riktade mot två av hans minderåriga barn förtjänar den inställning som framförs av åklagaren och barnens vårdnadshavare att beaktas i hög grad”, skriver åklagaren i motiveringen.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att ”ansökningarna om permission snabbt eskalerat”. Förvaltningsrätten avslår mannens ansökan om permission och uppger att den dels är alldeles för omfattande, dels helt olämplig avseende plats och tidpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet