”Det kräver en noga eftertanke”, sa barnens målsägandebiträde Inger-Ann Omma till SVT efter att domen mot Lyckselepappan fallit, angående om hon skulle överklaga eller inte. Nu har hon valt att göra det. Foto: SVT

Målsägarbiträdet överklagar domen efter våldsdådet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Pappan i Lycksele som attackerade sina två barn och barnens farmor med olika tillhyggen dömdes endast för ett fall av mordförsök.

Nu väljer målsägarbiträdet till de två barnen som skadades att överklaga tingsrättens dom.

Det var i oktober som mannen, som är i 50-årsåldern, gav sig på sin familj i hemmet i en by utanför Lycksele.

Han attackerade sina två söner, fyra och åtta år gamla, samt barnens farmor som är i 75-årsåldern. Samtliga skadades allvarligt.

Mannen åtalades för tre fall av grov mordförsök för gärningarna, samt grovt olaga hot mot en granne som försökte gripa in. Tingrätten valde dock att enbart döma honom för ett fall av grov mordförsök, för de andra våldsgärningarna dömdes han för synnerligen grov misshandel och grov misshandel.

Åklagaren Andreas Nyberg var nöjd med domen och kommer inte att överklaga.

Vill få rubricering prövad

Barnens målsägarbiträde Inger-Ann Omma överklagar nu domen då hon vill att rubriceringen av våldet mot det äldre barnet, grov misshandel, ska prövas av hovrätten. Detta var vk.se först att berätta om.

– Redan när vi fick domen var rubriceringen rörande den äldre pojken något som stack ut och efter noga övervägande tycker vi att det finns anledning för hovrätten att överpröva den gärning pojken utsatts för, säger Inger-Ann Omma till SVT Nyheter.

Det äldre barnet hade begärt ett skadestånd på 173 250 kronor, men fick det sänkt till 75 000 kronor när rubriceringen ändrades. Det är dock inte en anledning till överklagan, enligt Omma.

– Nej, det har en sekundär betydelse. Skillnaden mellan försök till mord som åklagaren väckte åtal på och grov misshandel är så väsensskild att vi vill få det överprövat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.