Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen är på plats med hundpatrull och tekniker med drönare. Foto: Moa Lindberg/SVT

Detta vet vi om det grova våldsbrottet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern är häktad för tre fall av mordförsök efter ett grovt våldsbrott mot sina två barn, som är under 10 år, och en kvinna i 75-årsåldern.

• Tidigt på måndagsmorgonen den 18 oktober inledde polis en insats i ett samhälle i Lycksele kommun. En granne slog larm vid 07.30. Vid 10-tiden gick polisen ut med att de utreder ett grovt våldsbrott och att en person gripits. Initialt sa polisen att tre personer skadats.

• Region Västerbotten gick upp i stabsläge på Lycksele lasarett med anledning av händelsen.

• Vid 13-tiden på måndagen gick polis ut med att det är en man i 50-årsåldern hade gripits, misstänkt för tre fall av försök till mord. Mannen fördes till Umeå där förhör med honom inleddes vid 12-tiden. Han anhölls senare av åklagare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

• Enligt polisen är målsägande två barn under 10 år och en kvinna i 75-årsåldern. Samtliga vårdas på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för allvarliga skador. Personerna ska, enligt polisen, ha en relation till varandra.

• Lycksele kommun aktiverade en krisgrupp efter våldsdådet. S:t Mikaelsgården höll öppet under kvällen och skolchefen Samuel Lundström uttryckte sin bestörtning över det som hänt.

• Under tisdagen den 19 oktober, dagen efter dådet, erkände den misstänkte mannen attacken. Inledningsvis nekade han till brott.

• På onsdagen den 20 oktober häktades mannen misstänkt för försök till mord i tre fall. Åklagaren har nu fram till 17 november på sig att väcka åtal.

• På tisdagen den 26 oktober, över en vecka efter våldsdådet, meddelade åklagaren att polisens barnförhörsledare ska höra det äldre barnet under veckan. Kvinnan och det yngre barnet är fortfarande nedsövda.

• Två veckor efter våldsdådet, den 1 november, bekräftade polisen att även det minsta barnet och den äldre kvinnan vaknat efter att de legat nedsövda. Polisen säger att de har för avsikt att höra kvinnan under veckan.

• En månad efter mordförsöken, den 18 november, var den rättpsykiatriska undersökningen klar. Den visar att mannen har en allvarlig psykisk störning och att han därmed kan överlämnas till rättpsykiatrisk vård om han döms.

• Åtalstiden har förlängts och senast den 9 december ska åtal väckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet