Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter våldsdådet i Lycksele – man i 50-årsåldern åtalas för försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern åtalas för försök till mord efter att ha angripit två av sina barn och sin mamma.

Attacken skedde i ett samhälle i Lycksele kommun i oktober i år.

Ett av barnen och mamman var länge nedsövda.

– Mannen har utnyttjat barnens skyddslösa ställning, säger åklagare Andreas Nyberg.

Polis kallades till det mindre samhället tidigt på morgonen den 18 oktober i år. På platsen greps en man i 50-årsåldern som nu åtalas vid Lycksele tingsrätt.

Mannen är misstänkt för försök till mord på sina två barn, fyra och åtta år gamla, och hans mamma i 75-årsåldern. Samtliga vårdades efter angreppet på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för allvarliga skador. Mamman och fyraåringen låg nedsövda efter händelsen.

– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Flera olika tillhyggen hittades

På platsen hittades två knivar, en yxa och en kofot med blod på, som åklagaren nu använder som bevismaterial.

Enligt åtalet har rättsläkare bedömt att båda barnen och den misstänktes mamma drabbats av livshotande skador av våldet. Mannen åtalas även för grovt olaga hot mot en man i 65-årsåldern.

Mannen har i samband med häktning medgett att han tillfogat offren skador, men han kan varken bekräfta eller neka till brotten.

En rättpsykiatrisk undersökning visar att mannen har en allvarlig psykisk störning. Rättegången väntas börja den 21 december.

Barnen kommer inte att medverka, deras förhör ska spelas upp i rätten. Däremot ska mamman vittna om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.