Mannen som misstänks för tre fall av mordförsök har tidigare varit intagen för psykiatrisk tvångsvård. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Misstänkt för attacken hade en bakgrund med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Den man som nu misstänks för att ha försökt mörda tre personer på en ort i Lycksele kommun har tidigare varit intagen för psykiatrisk tvångsvård och hade nyligen fråntagits sin jaktvapenlicens. 

Efter att ha uppvisat psykotiska symtom och varit aggressiv hämtades den nu misstänkte mannen av polis en dag under 2018.

Han kördes till psykiatrin där chefsöverläkaren bedömde att han uppfattades som förvirrad och enligt vården hade “total avsaknad av sjukdomsinsikt”.

Chefsöverläkaren som behandlade honom konstaterar i ett dokument som SVT tagit del av att han då “bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning med ett oundgängligt behov av inneliggande vård”.

Vårdats flera gånger

Mannen motsatte sig att vårdas under tvång och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Efter att ha vårdats i tio dagar konstaterade Förvaltningsrätten att hans mående ännu inte var tillräckligt stabilt.

Totalt har den nu misstänkte mannen fått psykiatrisk vård vid två tillfällen under de senaste två åren, vid det första tillfället fick han en diagnos.

Vapen omhändertogs

I november 2020 omhändertog polisen hans vapen och i februari 2021 beslutade de att återkalla hans samtliga tillstånd att inneha vapen, skälet var hans psykiska hälsa.

“Det föreligger risk för återfall i sjukdom om inte läkarens beskrivna förhållanden fortsätter” konstaterade polisen då och syftade på den medicinering som mannen ordinerats.

Stort jaktintresse

Den misstänkte mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten och förklarade att han mått psykiskt dåligt på grund av stress, men att jakten var ett sätt för honom att må bättre.

“Han har ett mycket stort intresse för jakt och natur och därför kommer han att sköta om sin hälsa och se till att han mår bra” står det i dokument från rätten som SVT tagit del av.

Knappt två veckor innan attacken som mannen nu misstänks för avslog dock förvaltningsrätten hans överklagan. De ansåg mannen olämplig att inneha vapen med hänvisning till hans sjukdomsbild.

Under tisdagen så erkände mannen enligt sin försvarare att ”han tillfogat målsägande skador och att han har agerat brottsligt.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många i byn utanför Lycksele är chockade över vad som hänt. Hör Lyckselebornas tankar om attacken i klippet. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet