Polispatrullen i Lycksele larmades till fel by – blev 30 minuter försenad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades om ett pågående våldsdåd där barn var inblandade. Första polispatrullen som ryckte ut till byn utanför Lycksele körde åt fel håll i 15 minuter – vilket gjorde att polisinsatsen fördröjdes cirka 30 minuter.

– Det är självklart fruktansvärt. Vi finns för allmänheten och vi vill alltid komma fram så fort som möjligt, säger Michael Liljenberg, tillförordnad sektionschef på RLC polisregion Nord.

Den 18 oktober kl 07.36 larmades polis om våldsdådet utanför Lycksele, där en pappa i 50-årsåldern nu åtalats för mordförsök på sina två barn och sin mamma.

Den åttaåriga pojken flydde från bostaden och fick hjälp av en granne som larmade SOS.

Uppgav rätt adress och ort – polisen skickades fel

Polispatrullen, som utgick från Lycksele, dirigerades till fel by inledningsvis. I 15 minuter körde poliserna åt fel håll, innan de fick rätt adress och vände om.

I ett utdrag ur larmsamtalet som kopplats vidare från SOS alarm framgår det att grannen uppger rätt adress och ort i den inledande kontakten med polisens regionledningscentral, RLC:

RLC: Vad kan jag hjälpa dig med?

Inringaren: Vi har problem här upp i xx (ortens namn, reds. anmärkning), om du vet du vart det är?

RLC: Jo nog kan jag hitta det, vad är det för problem?

Inringaren: Vi har en som blivit galen, han springer med en yxa och ska ha ihjäl folk.

Sedan uppger grannen gatans namn och husnummer. Men samma adress finns på ytterligare en ort i Lycksele kommun.

Senare under larmsamtalet frågar RLC-operatören igen om ort och adress, varpå grannen upprepar det. Polisens logg ändras till rätt adress klockan 07.54, 18 minuter efter att polisen larmades.

”Vi åkte så snabbt vi kunde mot adressen. När vi kört i 10-15 minuter ropar RLC åt oss att vi fått fel adress. Vi vände och åkte till rätt adress”, skriver en av poliserna i sin rapport om händelsen.

Oklart hur förseningen påverkat

Det är oklart vad som utspelade sig i huset under den tiden och vilken betydelse förseningen fått. När poliserna kom fram hittade de pappan i den yngste sonens rum. Pojken var svårt skadad. I rummet fanns också flera blodiga tillhyggen och pappan greps.

– Vi agerade på den information vi fick när det ringdes in. När det visade sig vara fel adress så åkte patrullen till rätt adress. Jag vill inte kommentera mer i nuläget, säger Michael Liljenberg, t f sektionschef på RLC polisregion Nord.

Han vill inte heller säga om händelsen kommer att utredas. SVT har sökt SOS Alarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.