Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Ida i Vilhelmina berätta om oron i inlandet och om varför hon väljer att lämna ut sitt privata nummer till gravida. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Barnmorskan Ida i Vilhelmina lämnar sitt privata nummer till gravida: ”De ska kunna ringa om de behöver hjälp”

Publicerad

Lycksele BB håller stängt under jul och nyår. Barnmorskor i inlandet lämnar nu ut sina privata nummer och erbjuder sig att följa med gravida som får över 20 mil till förlossningen. 

– Det ska inte behövas, men de ska kunna ringa om de behöver hjälp. Vi bryr oss jättemycket om våra gravida, säger Ida Hjalmarsson, barnmorska i Vilhelmina. 

I början av november kom beskedet att BB i Lycksele håller stängt i tre veckor under jul- och nyårshelgerna. Orsaken uppges vara personalbrist. Gravida i inlandet hänvisas till Skellefteå eller Umeå. För en del innebär det mellan 20 och 40 mil till närmaste förlossning.  

–Det känns inte bra. Ingen ska behöva vara orolig för att föda efter vägen i snöstorm, säger Ida Hjalmarsson. 

Hon jobbar som barnmorska inom mödravården i Vilhelmina, 23 mil från Umeå. Hon försöker nu stötta gravida som oroar sig för att födseln inte kommer att bli i Lycksele som planerat. Förutom att finnas tillgänglig på sin privata telefon har hon erbjudit sig att följa med en bit i bilen om det skulle behövas.

Barnmorskan Ida: ”Det är svårt”

Beskedet om stängningen kom med kort varsel och barnmorskorna på mödravårdcentralerna fick informationen via medierna, enligt Ida Hjalmarsson. Nu gör de vad de kan för att förbereda de gravida.  

– Det är svårt. Vi får försöka peppa dem och få dem att känna sig trygga i att de är kompetenta kvinnor som kan klara det här även om regionen inte ger dem bra förutsättningar, säger Ida Hjalmarsson.  

Hör Ida berätta om de gravidas oro i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet