Hör konstnären om Isak Nygren om varför barnvagnen står där. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Barnvagn i Umeälven väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

En röd barnvagn står sedan ett par veckor ute i Umeälven i höjd med Ön i centrala Umeå. Både polis och räddningstjänst har blivit kontaktade av oroliga Umeåbor som sett den övergivna barnvagnen.

Det är konsttudenten Isak Nygren som har placerat en barnvagn ute i Umeälven. Han har tillstånd för sitt konstverk och han har varit i kontakt med polis och räddningstjänst – då barnvagnen är tom och han inte vill att hans konst ska stjäla tid från blåljuspersonalen, något VK var först med att berätta.

– Jag vill inte att det ska ta tid från larmcentralen, jag har sagt till dem att om det blir för mycket så plockar jag bort den, säger han.

Inspiration från tidigare konstprojekt

Isak Nygren berättar för SVT Västerbotten att det estetiska kring hans konstverk är insprirerat av det tidigare konstprojektet – Den gula barnvagnen – av konstnären Johannes Samuelsson som fotograferades runt om i Umeå.

Barnvagnen dokumenterar han med sin kamera under flera veckors tid – fram till vecka 44 då vagnen får komma upp på torra land igen.

I klippet ovan berättar Isak Nygren om sitt konstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.