När man tävlar i Nose Work ingår bland annat fordonssök. Här hittar Susanne Lindbergs vorsteh Hagel doftgömman under en tävling. Domare är Michael Hedman, tidtagare är Benita Nyman. Foto: Jonas Björklund

Bäst luktsinne vinner i i ny hundtävling

Publicerad

Till helgen avgörs en ny sorts hund-tävling i Skellefteå. Nose-work kallas tävlingsformen där det går ut på att hunden nosar rätt på en tops med doft. Den som nosar bäst vinner.

– Jag tror att den här sporten kan bli större än agility, rally-lydnad och andra hund-sporter. I nose-work struntar man i sitt. ligg och hit utan ägnar sig bara åt hundens naturligaste beteende, att använda nosen, säger Susanne Lindberg, som driver Rackarungarnas hundskola och arrangerar helgens tävlingar.

Det här blir den nordligaste nose-work-tävlingen hittills och det blir två tävlingsplatser, på lördagen på Skellefteåtravet och på söndag vid Boda borg. Varje dag deltar 40 tävlanden.

Susanne Lindberg tycker att man kan likna tävlingsformen vid narkotikasök som polishundar gör. Men här används vattenbaserad hydrolat av eukalyptus. Ett par droppar sätts på en bomullstops som sedan göms inomhus, utomhus eller i olika behållare. Förarens uppgift är ganska enkel. 

– Det är mest att hänga med, och imponeras av sin hund, säger Susanne Lindberg.

Hon har hållit på med räddningshundar i 20 år och konstaterar att den här tävlingsformen påminner om det. Och den passar för alla raser.

– Jag brukar säga att det passar alla hundar som har en nos, säger Susanne Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.