Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kom inte in någonstans” – så påverkas studenterna av cyberattacken mot Umeå universitet. Foto: Mira Myllyniemi

Umeåstudenter om it-attacken: ”Rädd att personuppgifter tas”

Publicerad

Umeå universitet har drabbats av en cyberattack och har polisanmält händelsen. Attacken har lett till störningar i system och digitala verktyg som anställda och studenter använder.

– Vi är inne i ett kritiskt skede, säger Therese Strandberg, enhetschef vid enheten för IT-stöd och systemutveckling.

Hackerattacken upptäcktes den 2 maj. Det pågår ett omfattande arbete att felsöka samt att stoppa attacken. Som extra säkerhetsåtgärder har vissa system och digitala verktyg stängts ned.

– Vi är utsatta för en cyberattack i form av ett olagligt intrång. Vi försöker förhindra den och som ett led i det arbetet har vi stängt ned funktionaliteter. Vi vill inte att det ska gå så långt att det blir en fullskalig attack, säger Therese Strandberg, enhetschef vid enheten för IT-stöd och systemutveckling.

”Stängt utgående trafik”

Under fredagen polisanmälde universitetet cyberattacken.

– Det finns inga tecken på att de åstadkommit någon skada. Vi jobbar hårt med det här. Vi har också stängt all utgående trafik från vårt servernät, säger Therese Strandberg.

Hur påverkas studenter och anställda?

– Det ser olika ut för olika grupper och vad man använder för systemstöd. Jag har inte kartan helt färdig men de flesta kan jobba på som vanligt.

Oklart vem som ligger bakom

Det finns i nuläget ingen tidsplan för när problemen är lösta.

– Nu gör vi analys av läget. Det här skedet kan ta ett par dagar. Först när vi är klara kan vi säga vad som är nästa steg, säger Therese Strandberg.

Vet ni vem som ligger bakom attacken?

– Vi vill inte med säkerhet peka ut någon än.

Se hur studenterna har påverkats av attacken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.