Foto: Julia Hedlund

Här är bebisen en isbrytare

Publicerad

Här möts föräldrar och bebisar från olika ursprung och bakgrund. De sjunger, fikar och pratar om föräldraskap.

Svenska med baby finns i 19 kommuner och har fått sin första grupp i Västerbotten. Verksamheten startade i Stockholm år 2012 och har sedan spridit sig nationellt och finns nu från Umeå i norr till Eslöv i söder. 

Komma ur bubblan

Kerstin Rörsch har varit gruppledare för de träffar Svenska med baby hunnit anordna i Umeå och hon hoppas på att dessa möten ska leda till ny vänskap.

 – Jag vill komma ur min egna lilla bubbla där jag umgås med mina kompisar och kanske träffa personer från andra länder och stadsdelar, säger hon.

Kerstin Rörsch är en av gruppledarna för Svenska med baby i Umeå.

Affischer på 15 olika språk

Hittills har gruppen haft tre träffar och de har inte lyckats nå ut till sin huvudmålgrupp, de som är nya i Sverige och inte kan språket än. Svenska med baby ska fungera som en mötesplats där föräldrar kan knyta kontakter samtidigt som de tillsammans bryter mot segregation och lär sig svenska. För att nå målgruppen har de försökt affischera för alla.

– Vi har en affisch översatt till 15 olika språk, det hjälper förstås till att nå de som inte kan så mycket svenska än, förklarar barnbibliotekarie Frida Rönnbäck.

Varje onsdag träffas Svenska med baby på Väven i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer