Foto: TT

Bedrägerierna på rekordnivåer

Publicerad

Under det första kvartalet har det anmälts omkring 20 000 bedrägeribrott i månaden i Sverige. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med samma period 2017.

Den kraftiga ökningen rör framförallt bedrägerier där stulna kortuppgifter används för köp på nätet. Förra året anmäldes det över 80 000 olovliga köp men redan efter årets första kvartal har det anmälts närmare 26 000 brott.

Det betyder att det i snitt genomförs 285 bedrägliga köp per dag, det framkommer när Nationellt bedrägericenter (NBC) sammanställt data för årets första kvartal.

Identitetskapningarna ökar

Även de renodlade identitetskapningarna där någon utger sig för att vara du vid köp av varor och tjänster mot faktura på nätet eller tar lån i ditt namn. Jämfört med första kvartalet 2017 ser vi en ökning med närmare 30 procent, skriver NBC.

Annonsbedrägerier, där gärningspersonerna luras i samband med köp eller föräljning av varor på nätet, har ökat med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Minskad tillgång till kreditkorten

Polisen ser däremot en minskning av så kallad shoulder surfing samt bedrägliga köp där bedragaren har tillgång till det fysiska kortet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer