Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmästare Ola Lindström är orolig för det ökande avståndet till övningsfältet. Foto: Zanna Nordberg/SVT & Alice Holmström/SVT

Räddningstjänsten i Skellefteå oroad över placeringen av nya brandstationen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Skellefteå ska flytta till nya lokaler på Hedensbyns industriområde. Men personal på räddningstjänsten är oroade över den nya placeringen – där trafiksituationen är besvärligare och möjligheterna till övning blir sämre.

– Personalen hade velat vara kvar på den gamla stationen, säger Ola Lindström, brandmästare på räddningstjänsten i Skellefteå.

Hör kritiken i klippet ovan.

Den nya brandstationen som byggs på Hedensbyns industriområde och ligger i närheten av Northvolt. Den nya brandstationen planeras vara färdigbyggd år 2024.

Räddningstjänstens personal har fått vara med och bestämma kring utformningen av den nya brandstationen, men det finns fortfarande en oro kring placeringen av brandstationen. 

– Den största skillnaden är kringområdet där vi nu är på en tomt som vi förfogar över själv. Nu hamnar vi i direkt närhet till andra verksamheter och har ganska begränsat med ytor kring den nya brandstationen, säger Mattias Hagelin, räddningschef i Skellefteå. 

Längre till övningsfält 

Från början var det tänkt att de skulle få ett övningsfält kring den nya brandstationen, men nu ser det ut som att de kommer att vara tvungna att åka till det gamla fältet som ligger bredvid den gamla brandstationen.  

– Vi skulle ha fått en fält därnere kring den nya brandstationen, men problemet är att det är fler som vill ha ytor och det är en attraktiv mark. Så det var väl ingen prio att vi skulle få ett övningsfält, säger Ola Lindström. 

Deltidskår måste öppna

Eftersom att brandstationen flyttas längre söderut innebär det att utryckningstiderna till de norra delarna av Skellefteå blir längre. Vilket gör att en deltidskår måste öppnas norr om Skellefteå.

I videon kan du höra brandmästare Ola Lindström berätta om oron inför flytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.